top of page
295899.jpg

ZmyHome เว็บไซท์ขาย เช่าบ้าน/คอนโด เจ้าของขายเอง ระดมเงินลงทุน $400,000 จาก KK Fund...หลังเปิด 2 ปี


ZmyHome (ซีมายโฮม) สตาร์ตอัพในโครงการ ดีแทค แอคเซอเลอเรท batch 3 ซึ่งเป็นเว็บไซต์บ้าน คอนโด เจ้าของขายเอง อันดับ 1 ที่ช่วยให้ผู้ซื้อได้ซื้อบ้านตรงจากเจ้าของตัวจริงหรือเจ้าของโครงการ ประกาศรับเงินลงทุน400,000 เหรียญสหรัฐ จากกองทุน KKFund เพื่อพัฒนาระบบและขยายตลาดให้ครบทุกทำเลทั่วประเทศไทย เผยหลังจากเปิดให้บริการ 2 ปี มีประกาศที่ขายหรือเช่าแล้ว 10,000 รายการ และเติบโตเฉลี่ย 18% ต่อเดือน

นายณัฐพล อัศว์วิเศษศิวะกุล ผู้ก่อตั้ง ZmyHome กล่าวว่า “เว็บไซต์ ZmyHome มีผู้เข้ามาลงประกาศในลักษณะเจ้าของบ้าน คอนโด ในรายบุคคล รวมทั้งเจ้าของโครงการอสังหาริมทรัพย์ โดยได้รับความไว้วางใจจากเจ้าของโครงการคอนโดและบ้านจำนวนมาก ที่ใช้บริการระบบนี้ เช่น แอลพีเอ็น ริชชี่เพลส ซีพีแลนด์ เรียลแอสเซท ชีวาทัย ดีเวล เป็นต้น โดยทุกรายสามารถขายทรัพย์สินได้จริง และมีมูลค่ารวมกันกว่าร้อยล้านบาท และจนถึงสิ้นปีนี้เจ้าของโครงการต่างๆ สามารถส่งPricelist และภาพถ่าย เพื่อให้ ZmyHome ช่วยลงประกาศให้ได้ฟรี ไม่จำกัดจำนวนและโครงการ

จุดแข็งของแพลตฟอร์ม ZmyHome คือช่วยให้ลูกค้าที่เป็นเจ้าของโครงการ หรือเจ้าของบ้านรายย่อย ขายได้เร็วขึ้น เพราะ 1) ZmyHome ช่วยแสดงให้เห็น ความต้องการที่แท้จริงของตลาด และ 2) ZmyHome ช่วยโปรโมททรัพย์สินที่ตรงกลุ่มเป้าหมาย โดยผู้ขายสามารถศึกษาราคาของทรัพย์สินที่ขาย-เช่า สำเร็จบนเว็บไซต์ก่อนเริ่มลงประกาศ และหลังจากที่ลงประกาศแล้วเจ้าของบ้านจะได้รับแจ้งความเคลื่อนไหวสำคัญในโครงการเดียวกัน หรือในชุมชนรอบๆ ผ่านทางเฟซบุ๊กแมสเซ็นเจอร์ (FB Messenger) เช่น จำนวนคนสนใจโครงการที่คุณลงประกาศขายอยู่ ประกาศที่มีผู้สนใจซื้อในโครงการเดียวกัน ประกาศที่ขาย-เช่าสำเร็จในโครงการเดียวกัน เป็นต้น ซึ่งการช่วยเหลือแบบนี้คล้ายกับเจ้าของทรัพย์สิน มีมืออาชีพช่วยแนะนำตลอดเวลา เพื่อช่วยให้ขายเช่าสำเร็จ

นอกจากนี้ ZmyHome ยังเป็นเว็บอสังหา แห่งแรกในประเทศไทย ที่เจ้าของบ้านหรือคอนโดที่รีบขาย หรือรีบเช่า สามารถโปรโมทตรงถึงผู้ซื้อที่มีแผนจะซื้อบ้าน หรือเช่า ภายใน 3 เดือนรอบๆ โครงการ โดยคิดค่าบริการตามจริงที่จากลูกค้าเห็นโฆษณาเท่านั้น โดยในปีที่ผ่านมาเว็บไซท์ก็มี Developer มาใช้บริการจำนวนมากด้วยเช่นกัน โดย 1 ในนั้นคือ LPN ซึ่งสามารถปิดยอดขายได้จริงผ่าน ZmyHome กว่า 100 ล้านบาท และในปี 2561 นี้ก็ตั้งเป้าที่จะปิดยอดขาย 300 ล้านบาท จาก ZmyHome

นายโคอิชิ ไซโตะ (Koichi Saito) ผู้ก่อตั้ง KK Fund กล่าวว่า “KKFund เลือกลงทุนใน ZmyHome เพราะเห็นโอกาสของตลาดอสังหาในเอเชียตะวันออกเฉียงที่มีสภาพคล่องต่ำ ซึ่งต้องการแพลตฟอร์มที่ข้อมูลถูกต้อง เพื่อช่วยให้การซื้อขายเกิดขึ้นได้รวดเร็วยิ่งขึ้นเหมือนประเทศพัฒนาแล้วที่สามารถขายหรือซื้อสำเร็จในเวลาเพียง 1-3 เดือน ซึ่งทีมผู้ก่อตั้ง ZmyHome มีเข้าใจโครงสร้างของปัญหานี้เป็นอย่างดี และทุ่มเทตลอดมาที่จะทำให้ผู้ซื้อ ผู้ขาย ซื้อขายสำเร็จได้ตามต้องการ นายโคอิชิ เสริมว่า “แม้ว่ากลไกต่างๆ ของตลาดไทยจะยังไม่พร้อมเหมือนประเทศที่พัฒนาแล้ว ซึ่งปกติจะเกิดขึ้นได้จากการผลักดันของภาครัฐ และองค์กรวิชาชีพต่างๆ แต่ ZmyHome ได้พยายามสร้างสรรค์วิธีการใหม่ๆ ที่ไม่เคยมีมาก่อนใน แพลตฟอร์ม อื่นๆ เพื่อช่วยให้ซื้อขาย สำเร็จ และเว็บไซต์ก็ได้รับการตอบรับอย่างดีจากทั้งผู้ซื้อและผู้ขาย โดยเว็บมีการถูกเปิดดูกว่า 1,000,000 ครั้ง/เดือน”

การลงทุนใน ZmyHome ครั้งนี้ จะเป็นการสร้างพันธมิตรด้าน แพลตฟอร์มอสังหาฯที่แข็งแกร่งใน ภูมิภาคเอเชียตะวันออกเฉียงใต้ เนื่องจาก KK Fund ได้มีการลงทุน Platform ด้านอสังหาริมทรัพย์ในหลายประเทศในภูมิภาคนี้ และ ZmyHome เป็น แพลตฟอร์มเดียวในไทยที่แก้ปัญหาได้ตรงจุด

นายณัฐพล กล่าวเพิ่มเติมว่า “เมื่อประกาศบนเว็บถูกต้อง และอัพเดทอยู่เสมอ ผู้ซื้อและผู้ขายจะสามารถใช้ ZmyHome เช็คราคาตลาดได้อย่างรวดเร็ว เพียงรายเดียวในไทย และเงินที่ได้จากการระดมเงินลงทุนรอบนี้ จะนำมาพัฒนาระบบและทำการตลาดให้ครอบคลุมตลาดทุกทำเล และทุกเซ็กเม้นท์ ซึ่งจะเกิดประโยชน์สูงสุดกับผู้ซื้อบ้าน นอกจากนี้เว็บไซต์ยังมีแผนที่จะพัฒนาระบบวิเคราะห์ราคาและระบบโฆษณา เพื่อช่วยให้เจ้าของโครงการ และเจ้าของรายย่อย ซื้อขายสำเร็จได้ในเวลาที่ต้องการ อย่างไรก็ดีการจะช่วยให้เวลาขายเฉลี่ยของตลาดลดลงเหลือ 1-3 เดือนทุกรายเหมือนประเทศที่พัฒนาแล้ว จำเป็นที่จะต้องมีการพัฒนาด้านอื่นๆ เพิ่มเติม”

นางสาวสุวัฒนา แซ่ตั้ง ผู้อำนวยการสำนักสารสนเทศ LPNDevelopment กล่าวว่า “LPN เป็นบริษัทที่ให้ความสำคัญกับเรื่องนวัตกรรม เพื่อเอามาใช้พัฒนาบริษัททุกๆ ด้าน ทั้งเรื่องของการสร้างความแตกต่างและการให้บริการลูกค้า การทำการตลาด และการเพิ่มประสิทธิภาพในองค์กรและการผลิต ผู้บริหารของบริษัทจึงได้นโยบายทำงานร่วมกับสตาร์ตอัพหลายๆ ราย รวมถึง ZmyHome ซึ่งเป็นแพลตฟอร์มที่จะช่วยพัฒนาวงการอสังหาริมทรัพย์ของไทย นอกจากการที่เราสามารถปิดการขายผ่านแพลตฟอร์ม และลดต้นทุนการตลาดได้”

นายสมโภชน์ จันทร์สมบูรณ์ กรรมการผู้จัดการ ดีแทค แอคเซอเลอเรท กล่าวว่า “ขอแสดงความยินดีกับผู้ก่อตั้งและทีมงานZmyHome ทุกคนที่ประสบความสำเร็จขึ้นไปอีกก้าวจากความทุ่มเทและพยายามทำงานอย่างเต็มที่ เพราะอย่างที่ทราบกันว่าตลาดซื้อขายที่อยู่อาศัยเป็นอุตสาหกรรมที่มีขนาดใหญ่กว่า 6 แสนล้านบาทต่อปี และยากมากๆที่จะเข้ามา disrupt ทำให้ยังไม่ค่อยมีสตาร์ทอัพทางด้าน PropertyTech มากนักในบ้านเราที่จะเข้ามาช่วยแก้ไขปัญหาให้ในอุตสาหกรรมนี้ได้อย่างมีประสิทธิภาพ ซึ่งทีมผู้ก่อตั้ง ZmyHome ก่อนที่จะเข้ามาร่วมเป็นสตาร์ตอัพในครอบครัวของ ดีแทค แอคเซอเลอเรท batch#3 ก็คลุกคลีอยู่ในวงการอสังหาริมทรัพย์ไม่ต่ำกว่า 15 ปี จนทำให้มองเป็นปัญหาต่างๆ ของอุตสาหกรรมที่จำเป็นจะต้องมีการแก้ไข”

“ด้วยระยะเวลาเพียง 2 ปี ZmyHome มีประกาศที่ขายหรือเช่าแล้วกว่า 10,000 รายการ จากทั้งหมด 30,000 รายการ ให้ผู้ที่จะขาย-เช่าที่อยู่อาศัยได้ศึกษา และจำนวนคนซื้อ คนเช่าที่เข้ามาใช้ก็เติบโตเฉลี่ย 18% ต่อเดือน ทำให้เว็บไซต์ถูกเปิดดูเดือนละกว่า 1,000,000 ครั้ง จนทำให้ได้รับความไว้วางใจจาก KKFund กองทุนจากสิงคโปร์ที่มี track record ที่ดีมากๆ มาลงทุน ซึ่งกองทุนนี้มี ศักยภาพที่จะช่วยให้สตาร์ตอัพ ไทยเราเติบโตขึ้นไปอีกในระดับภูมิภาคและระดับโลกได้ ตัวอย่างเช่น เร็วๆนี้ก็มีสตาร์ตอัพ ของ KK Fund และ ดีแทค แอคเซอเลอเรท ในรอบ seed round ทีชื่อ Giztix สามารถระดมทุน seriesA จาก SCG เป็นต้น ซึ่งในปีนี้ ดีแทค แอคเซอเลอเรท เองก็อยากเห็นสตาร์ตอัพ ทางด้าน PropertyTech ในไทยมากขึ้น จึงอยากเชิญชวนให้สตาร์ทอัพ เตรียมตัวที่จะมาสมัคร Batch#6 ซึ่งกำลังจะเปิดรับสมัครในไม่กี่เดือนข้างหน้า”

 

ZmyHome: ‘for sale by owners’ home and condominium platform, closes $400,000 funding from the KKFund.

dtac accelerated startup, ZmyHome, a home listing portal in Thailand that helps owners to sell houses directly to buyers, received $400,000 funding from the KKFund, a seed-round leading VC in Southeast Asia. This investment was aimed to improve the portal system and expand users covering all locations and segments in Thailand. ZmyHome is also the first trustworthy property platform, ensuring no duplicate listings, faked properties or outdated posts; all of which help in supporting the fastest transactions possible. Since the website was launched two years ago the company has grown, on average, around 18% per month and there were 10,000 listings sold or rents reported.

Only property developers or home owners are allowed to post on ZmyHome, therefore, buyers are guaranteed the best prices, since commission and listing fees are not charged to users. We are the only portal in Thailand that requires developers to promote their work on a listing basis, which benefits buyers as they can compare properties and prices before visiting projects, while most developers on other platforms are not required to give actual prices. One of our buyers saved 500,000 Thai Baht when buying a river-view condominium after only a 15-minute search on our platform on which there are currently almost 30,000 new and second-hand houses listed.

Since platforms usually serve multi-sides of users, ZmyHome helps developers and homeowners to sell faster by offering market data and advertising tools directly to potential buyers. Home sellers can not only study ‘sold prices’ on listings at ZmyHome, but they are also updated through Facebook messenger, both when there are potential or successful transactions in the neighborhoods; similar to using a personal advisor to make successful transactions.

For owners who want to sell quickly, ZmyHome have developed and promoted a tool to identify buyers who plan to purchase within three months in their own neighborhood. We charge per ad impression, meaning sellers won’t have any costs if potential buyers don’t see their properties. Property developers such as LPN, Riche Place, CPLand, Real Asset, etc. also sell their property through our system, recently having sold condominiums to buyers from ZmyHome with a total value of over a 100 million Thai Baht. “We sold almost a hundred units to ZmyHome buyers with over 10% conversion, the highest rate when compared to all sources” said Suwattana Tang, Director of LPN Development PCL.

Koichi Saito shared that, “We invested in ZmyHome because they are an improving real estate platform, standard in Thailand, but as it should be in similar developing countries. In all developed countries, a reliable platform is necessary to increase market liquidity. In countries like Australia, USA or UK, homeowners take only 1-3 months on average to sell their houses. That’s why ZmyHome is dedicated to making sure their platform is clean; it does not have duplicate, outdated or faked listings - this is of paramount importance for buyers to study supply and prices.

ZmyHome understands the cause of the problem and is dedicated to solving it, having initiated very creative solutions to suit the local markets, such as direct marketing via a messenger bot. They are well accepted and gained over a million page views per month and even though there are many existing big players, ZmyHome is completely different, always focusing on achieving the right solution”

The purpose of this round of investment is expanding the platform to cover other types of users, including developers, banks and foreign owners. ZmyHome is a free reliable platform for all owners and buyers, enabling them to find their best house or research prices before making a final decision. In addition, ZmyHome is planning to develop a price suggestion system, an advertising tool to ensure all sellers are able to sell their property within three months, however, to accomplish this mission, we need other mechanisms to kick-in after this first successful stage.

Properties situated in high demand locations and priced correctly should be able to sell within three months, but some listings on ZmyHome can sell within the week while others remain on our site for over a year. We know that this is our next solvable problem and it is already included in our long-term plans. We welcome all partners in helping us to improve the Thai property market, such as real estate related associations, banks, research centers, government agencies and investor who will join the next round.

KKFund is a startup venture from Singapore, which invested in several real estate platforms in Southeast Asia, such as Malaysia, Philippines and Indonesia, as platforms in these countries follow what has happened in the developed nations. Those countries are talking about how to make online real estate transaction platforms which will be necessary to provide trustworthy data in a fast developing field.

This investment will strengthen our real estate platform portfolio in Southeast Asia. The founders clearly understand the market structure and know how to help the Thai people, enabling them to sell their properties within three months, at a time when most transactions are unpredictable.

Sompoat Chansomboon, Managing Director of dtac Accelerate, revealed that ZmyHome would attract most homeowners and buyers in Thailand after receiving this investment. Reliability is the issue that this startup tackles, which is a problem in most developing markets. “The real estate market in Thailand is worth over USD 20 billion a year, but is impossible to control without a reliable platform. Within two years, they gained 30,000 listings and over 10,000 properties were reported to have been sold or rented. Successful transactions are necessary for owners and buyers to learn and fasten transaction.” Sompoat also said, “We are launching batch 6 in a few months and property tech startups are still what we have our eyes on; with KK Fund one of the best seed-round ventures in Southeast-Asia, proven by most of their expanding portfolio. Dtac Accelerate and KK Fund invested in Giztix and they were delighted recently to receive the ‘Series A’ from the renowned Siam Cement Group.

28 views
bottom of page